Thursday, December 29, 2011

ASUS.. why u are so slow...


apiz dh xsabar gila nk tgu lappy bru apiz..
tp asus tu lembab gila...
ye lah..
nk kna tgu hampir sebulan bru blh selesai kot..
sebab dia bru tempah stock baru..
mcm korg dh tau..
apiz ambik ASUS N55SF..
 harga asal dia RM2799..
tp dia bg apiz kurang RM100...
jd cuma RM2699 je lah yg apiz dpt..
tp angka ni masih jauh dri harga lappy asus N43JM apiz..
N43 tu apiz bli RM2366..
jadi RM2699-RM2366=RM333..
RM333 tu lah jumlah yg apiz perlu tambah..
nasib baik ayah apiz bg..
hehe..
so sbab apiz dh boring sgt..
meroyan xdpt guna lappy..
jom kita tgk review skit sal Notebook Asus N55SF nih..

model N series yg baru ini..
mempunyai bukaan yg lebih besar berbanding N series yg sebelum ini..
so..
klu nk on9 smbil lappy letak kt riba ke ape..
lebih selesa lah..

keyboard dia pulak warna silver..
jadi agak jelas skit bile korg nk menaip dlm susana yg gelap..

cover dia dri material yg berkualiti..
dgn permukaan yg BERKILAT..
sudah tentu apiz akn kumpulkn bebanyak cap jari kt lappy ni..
hehehe..

screen utk model N series yg baru ni..
adalah jenis anti pantulan cahaya..
so klu korg on9 kt tempat yg tera mcm kt luar rumah ke pe..
jgn risau...
sebab korg xde lagi gangguan pantulan cahya yg menyukarkn korg utk tgk imej kt dlm creen tuh..

ini adalah kotak notebook tersebut..

ok...
jom kita tgk spec notebook ni...
dgn perbezaan notebook lama apiz..

ASUS N55SF-
2nd generation intel i5
15.6 LED HD
nvidia GT 555M 2GB DDR3 VRAM
4GB DDR3 RAM
750GB SATA HDD (7200 RPM)
HD camera
USB 2.0 x2 and USB 3.0 x2
Bang & Olufsen ICEpower audio
external Subwoofer.

ASUS N43JM-
1st generation i5
14 LED HD
nvidia GT 435M 1GB DDR3 VRAM
2GB DDR3 RAM
640GB SATA HDD (5400 RPM)
VGA camera
USB 2.0 x2 and USB 3.0 x1
Bang & Olufsen ICEpower audio

dh nmpk kn..
jauh beza notebook apiz dgn yg bru ni...
klu korg nk tau..
ASUS N55SF yg lama dia pnya HDD cuma 640GB je...
apiz dpt yg bru nye...
hehe..

model N series ni kelebihan dia terletak kepada system audio dia..
sebab tu N series ni trgolong dlm multimedia notebook..
sesuai dgn slogan di..

HEAR THE POWER
FEEL THE POWER

jom kita tgk kelebihan audio trbaru dri model N55SF...


Bang & Olufsen ICEpower

The entire electronics design has to be qualified by Bang & Olufsen’s ICEpower division for it to bare the name. This combines an approved high-quality codec, while underneath the grille are two 32mm speakers which are each attached to an 11W amplifier. These not only increase the amplitude of sound but also the dynamic range too; basically it sounds less like someone talking in a tin-can and more like the real world. In comparison, typical notebooks use just 20mm speakers and a tiny 2W amplifier.

 The perforations on the aluminum grille allow the sound to escape without it looking too much like a speaker, which would obviously be a distracting feature.


The secret behind this notebook’s killer audio is 32mm speakers (around 60% larger than typical notebooks) driving mid and high-end audio and an external subwoofer to fill in the low-end.  But the best thing about having a subwoofer jack on your notebook is that this is probably the first notebook you’ll ever own where you can actually plug in and fully take advantage of your external 5.1 audio system.

SonicMaster Subwoofer

On the side there’s an orange port that is exclusively for the bundled SonicMaster subwoofer. This port separates the low frequency tones for the subwoofer, while the new N series speakers take care of the medium and high ones. Ultimately this creates a full sound experience like no other notebook.
The N-team explained that they co-oped specifically with Microsoft to enable this, as normally plugging in any speakers, headphones or microphone into a laptop will cause Windows to disable the onboard hardware.


lubang kuning utk external subwoofer
The SonicMaster subwoofer is a patented design by the ASUS Sound and Sensitivity lab.
The entire thing is powered by a single cable, so there’s no extra batteries or power cord required. At just 8cm tall and 7cm in diameter, it’s also not much larger than many PC mice making it easy to chuck in your bag and take away with you.
Ideally you have to use it on a hard surface like a desk to deflect the sound, rather than your leg, the bed or the carpet, while its clover-leaf base helps prevent distracting vibrations from transmitting downwards.
The base also pops off to reveal a storage spot for the plug, so the cable doesn’t get damaged in the bottom of your bag or luggage.

subwoofer and N55SF connected up (tgk screen dia.. )
It’s laptop audio you can finally be proud of!

Friday, December 23, 2011

Asus Notebook Audio Test

ok..
lg beberapa hari je apiz nk dpt new lappy..
apiz mmg ske dgr music..
and tgk drama..
so..
speaker memainkn peranan yg sgt penting...
sebelum ini apiz dh bli acer aspire 4736G..
and sound dia agak memuaskn...
kemudian apiz dh pakai Asus N43 dgn audio by Bang & Olufsen..
kualiti sgt memuaskn...
jom tgk video di bawah..
perbezaan speaker dri B&O dgn speaker yg biasa..



korg dh dgr kn perbezaan nye..
so..
jom korg dgr lak ape beza sound Asus N43 dgn Asus N45...
(N43, N53 and N73 adalah sama cuma saiz yg berbeza, tetapi speaker tetap speker yg sama.. sama juga dengan N45, N55 and N75..)

Asus N43



Asus N55


so...
ape pendapat korg???
hehe...

Wednesday, December 21, 2011

Thanks To Asus Malaysia


wow..
korg masih igt lagi x pasal lappy apiz yg N43JM tu?
bnyk masalah...
dan akhir nye..
Alhamdulillah pihak Asus Malaysia bagi apiz tukar dgn notebook yg lain..
but the problem is..
diorg dh xde Asus N43JM lg...
diorg nk gantikn dgn yg model lain..
but spec yg lebih tgi dri apiz la..
apiz tau.
msti yg A series...
apiz xnk..
so apiz ckp kt dia..
apiz nk yg N series nye...
coz apiz bli notebook tu sbab speaker dia..
yg ni ade external subwoofer!!
 jd dia setuju..
cuma yg maslah nye lg...
N series tu cuma ada model N55 and N45..
harga sama...
spec pn sama..
yg beza..
saiz dia..
N45 14inchi..
and N55 15.6inchi..
hrga pn jauh beza dri hrga lappy N43 apiz tu..
yang penting.. audio by Bang & Olufsen!!
 jd klu apiz nk..
kna tambah duit skit la..
hurm..
terpaksa la nmpk nye...
and apiz pilih yg N55....
yg screen besar...
hehehe...
korg tgk la video sal notebook N55 adn N43 ni..

ASUS N55



ASUS N43


ni lak gambar2 antra N55 and N43..
N55

N43
N55
N43
owh...
bye2 my baby N43...
tu la..
asik rosak je..
huh..
but i will miss u....
huhuhu

Saturday, December 17, 2011

Marionette



Omoide wa itsu no hi mo
Utsukushiku utsuru mono
Dare no me ni mo onaji you ni

Memories are always beautiful
In the eyes of everyone
In the same way

Dakedo sou bokutachi wa
Hontou wa shitte iru
Sore dake de wa nai koto o

But, yes
We actually know
That there is more

Douka wasurenaide
Watashi mo ano ko mo kimi mo

Please don't forget
Me, that girl and you

Bokutachi wa hyoumen dake
Tsukurotte shinda you na
Kao o kakushite ikiru tame
Umarete kita wake ja nai

We were not born to live
Just putting on a front
And hiding a face
Like the dead

Furikaerareru no wa
Soko o toorisugita kara
Tachidomatte wa mata susunda

We can look back on the past
Because we passed there
We stopped and stepped forward again

Douka omoidashite
Watashi mo ano ko mo kimi mo

Please remember
Me, that girl and you

Bokutachi wa kizutsuite
Hikari sae miushinai
Mou nando mo akirameta
Sore demo mada koko ni iru

We got hurt
Even lost sight of light
And gave up more than once
But still we are here

Saa dare no tame de mo naku
Jibun jishin no te de

Now, let's stand up without fear
For the sake of no one else

Osorezu ni tachiagari
Kamen o hagitoru n da

And rip off the masks
With our own hands

Bokutachi wa hyoumen dake
Tsukurotte shinda you na
Kao o kakushite ikiru tame
Umarete kita wake ja nai

We were not born to live
Just putting on a front
And hiding a face
Like the dead

Hanya Tinggal Kenangan



tertutup sudah pintu, pintu hatiku
yang pernah dibuka waktu, hanya untukmu
kini kau pergi dari hidupku
ku harus relakanmu walau aku tak mahu

berjuta warna pelangi di dalam hati
sejenak luluh bergeming menjauh pergi
tak ada lagi cahaya suci
semua nada beranjak, aku terdiam sepi

dengarlah matahariku suara tangisanku
ku bersedih karna panah cinta menusuk jantungku
ucapkan matahariku puisi tentang hidupku
tentangku yang tak mampu melakukan waktu

berjuta warna pelangi di dalam hati
sejenak luluh bergeming menjauh pergi
tak ada lagi cahaya suci
semua nada beranjak, aku terdiam sepi

dengarkanlah kau matahariku

dengarlah matahariku suara tangisanku
ku bersedih karna panah cinta menusuk jantungku

dengarlah matahariku suara tangisanku
ku bersedih karna panah cinta menusuk jantungku
ucapkan matahariku puisi tentang hidupku
tentangku yang tak mampu melakukan waktu

Friday, December 16, 2011

My ASUS wat hal lg!!


mmg sakit hati tol..
asus ni wat aku mcm sial je..
hritu g hantar my lappy kt asus royal club utk KALI YG KE 5!!
 korg nk tau x..
dh la diorg patahkn hock cover LCD tu..
then diorg blh gam je!!
igt lappy aku tu ape??
aigoo...
ape nk jd ni asus??
ok fine..
diorg gantikn dgn cover bru..


and now lappy apiz rosak lg...
tetiba je dia shutdown sendri..
apiz igt apiz trtekan button shutdown..
coz dia shutdown mcm windows shutdown la..
bkn tetiba off sendri..
yg pelik nye..
ble nk on smla..
power button light menyala..
tp screen gelap!!
pastu dia pnya fan tu tetiba on laju gila..
then trus lappy tu off!!!
apiz trus cll asus hotline..
mcm biasa la..
suruh apiz g antr btolkn smla..
huh!!
dh 5 x apiz jejakkn kaki kt asus royal club tu..
igt pg sana senang?!!!
sbab xpuas hati..
apiz trus cll ASUS MALAYSIA..
and bg tau hal ni..
so sis yg jawab tu..
dia ckp dia akn serahkn kes apiz ni dekat Warranty Departmen..
bbrape jam pastu..
diorg cll apiz smla..
mintak service number and suruh apiz emilkn dia resit pembelian lappy tu..
coz dia nk try mintak utk tukarkn lappy apiz dgn yg bru..
huhu..
korg doakn la apiz dpt tukar lappy yg bru..
dh xtahan yg tu asik rosak je..

then binatang kecik ni lak..
xtau ape cerita dia..
aigoo...
sampai sekarang senyap je..

Tuesday, December 13, 2011

My Cat Story

kt rumah apiz ni ade seko kucing...
kucing betina ye...


my cat mmg ske tido mcm ni..
kdg2 dia tido kt tgh2 tmpat org lalu lalang..
sbnr nye kucing ni bkn fmly apiz nye..
but jiran nye..
tapi masa kucing tu ade ank..
jiran g jual ank dia..
and mandol kn dia..
kesian kn?
so..
pastu kucing tu merajuk la..
xnk dh dtg kt rumah tuan dia..
merajok kot?
so dia dtg kt rumah apiz je..
last2 kitaorg bela...

ni masa dia sakit hritu..
sian kn?







comel x gaya dia tido?
hahaha





sgt mengejut kn..
mcm ne dia boleh ade ank??
bkn tuan dia dh madulkn dia ke?
huhu






so..
itu la kesah
kucing apiz yg sgt comel!!
ank dia skrg dh gemok!!!
sgt comel!

Tuesday, December 6, 2011

iPad 2

wah...
uols nk tau x?
my dad dpt ipad 2..



hahaha..
mlm td my dad pngil apiz..
bg ipad 2 tu kat apiz..
apiz tnya la...
nk bg apiz ke?
nk tau ape dia ckp?
mcm ne nk charges ipad ni?
hahaha...
igt nk bg apiz td..
but apiz xde la brminat sgt...
coz apiz dh ade my baby asus~..
now apiz just tgu, bila la apiz nk dpt blackbery bold 3 nih..
aiyo~

kereta idaman apiz.. ;p

Sunday, December 4, 2011

Nation Costumer Complain (NCC)

korg masih igt lagi x yg apiz ade masalah dgn pihak Asus hritu?
smpai apiz buat aduan dkt Nation Costumer Complain and Tribunal Pengguna..
so..
apiz dh dpt surat jwpn dri NCC...
surat tu just salinan yg mereka bagi kpada pihak Asus Malaysia..
jom kita tgk ape yg NCC ni tulis..





itu la ape yg NCC dh bg kt Asus Malaysia...
but now semua nye dh selesai...
huhu..
1 lagi..
bru2 ni aku suruh diorg g tukar blik LCD cover dgn front cover yg aluminium tu..
coz dia patah kn lagi x hock cover tu..
XD
and modem wifi apiz pn th mcm ne...
tetiba je rosak...
jenama ASUS gak...
aiyo....

Saturday, December 3, 2011

Kajang Banjir part 2...

ketika banjir
selepas banjir

apiz sempat gak meninjau2 keadaan bandar kajang..
yg pasti..
bandar kajang sentiasa sebok walaupn lepas banjir..
deretan kereta trus menerus memasuki bandar kajang...
apiz sempat gak lihat keadaan metro kajang..
banyak kereta yg trpaksa ditarik kluar dri tmpat parking bwh tanah..
kesian gak..
apiz pn blajar automotive...
mmg ckp..
klu kereta masuk banjir ni..
baik jual je la...
xpyh nk btolkn...
so..
apiz ade la interview skit dgn akak parkson ni..
mcm ne pengalaman diorg and ape yg berlaku kt dlm metro tu?
ini la story nye..
[AWAS!! HAKCIPTA TERPELIHARA.. 2 NOVEMBER 2011]

"dikatakan, banjir tersebut brlaku secara mengejut..
pihak Plaza Metro Kajang telah membuat pengumuman kepada semua kedai dan customer mereka yang air banjir telah memasuki kawasan parking bwh tanah, ground floor dan lower ground floor..
ketika itu keadaan didalam Plaza Metro Kajang agak mencermaskan..
customer2 brlari menuju ke parking lot di bhgian bawah tanah untk menyelamatkan kenderaan masing2..
tetapi pihak  Plaza Metro Kajang telah menutup gate penghadang banjir utk mengelakkan air deras trus memasuki kawasan parking. walaubagaimana pn..
air tetap memasuki melalui celah2 gate trsebut..
disebab kan itu..
bnyk kereta yg trkandas didalam kawasan parking.
lebih menegecewakan, pengumuman yg dibuat tidak kendegaran di dalam pasaraya Parkson.
walaubagaimana pn pihak Parkson telah membuat pengumuman tetapi agak lewat sikit.
perkara tersebut telah menimbulkan kemarahan segelintir pelanggan mereka.
di bahagian LG, yg menempatkan bbrape kedai seperti Maxis, Celcom, Guardian & Giant.
dan parkson juga telah membuat Promosi Back To School di LG, bahagian Promosi tersebut bru disiap kan semalam (1 Nov) tetapi trpaksa dikemaskan semula dalam keadaan trgesa2 untuk mengelakan barang2 tersebut trkena air banjir. harini ini, parkson dan kdai2 lain trpaksa tutup lebih awal dri biasa.
pasaraya Giant pula esok (3 Nov) akan mengemas stock2 mereka, mana barangan mereka yg trkena bajir walaupn cuma plastic sahaja, tetap akan dibuang.."

mcm tu lah lebih kurang nye ape yg akak tu ckp...
sian kan diorg?











lagi berita pasal banjir di kajang..

KUALA LUMPUR – Orang ramai yang sedang membeli-belah di Plaza Metro, Kajang dan kawasan sekitarnya panik apabila banjir kilat tiba-tiba terjadi setelah hujan turun dengan lebatnya kira-kira pukul 3 petang tadi

Banyak kereta yang berada di kawasan pakir juga tidak dapat diselamatkan daripada dimasuki air yang mencurah-curah.

Air bah juga mencurah masuk ke dalam pusat membeli-belah seperti Plaza Metro, kedai dan restoran termasuk restoran makanan segera McDonald’s.

“Air mengalir laju dan kami hanya boleh melihat kereta-kereta hanyut .
” Ini ialah banjir paling buruk di sini sejak 1971,”
kata wakil rakyat Kajang, Lee Kim Sin merujuk kepada banjir yang telah membunuh 32 orang di Lembah Klang kira-kira 40 tahun lalu.

Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) juga dikatakan terpaksa memberhentikan perkhidmatannya buat sementara waktu disebabkan banjir kilat tersebut.

Kebanyakan penduduk telah meletakkan gambar dan rakaman video di laman media sosial seperti Facebook dan Twitter, memberitahu orang lain supaya tidak datang ke Kajang sehingga air banjir surut.

Sebuah video yang diletakkan di Facebook menunjukkan seorang wanita sedang berdiri di atas sebuah van menunggu dengan untuk diselamatkan daripada air yang mengalir lalu dengan laju.

Orang ramai yang berada di tingkat satu di sebuah bangunan berhampiran akhirnya menurunkan tangga ke atas van tersebut supaya wanita tadi boleh menyelamatkan diri.
















terokkan??