Monday, June 20, 2011

Nak Lajukn Broadband?

apiz jumpa sesuatu yg menarik dri blog botak... 
so apiz nk kongsi dgn korg gak la...
myb ada yg dh tau..
tp apiz bru je tau...
huhu....
yg ni apiz just copy and paste..
tp ada la ubah2 skit....
mcm pic dgn ayat2 dia....
so...
korg msti nk tau mcm ne nk lajukn berokband broadband korg..
walaupn quota korg dh abis....


mle2 korg bkak  program broadband korg dulu...
mcm apiz pkai DiGi...
sory coz gambar kecik...
click untuk besarkn...
apiz guna windows 7..


ble korg dh bkak...
trus tekan connect..

korg msti geram kn ble dpt msg mcm ni??
coz ni tanda nye korg nye peed dh slow~

korg pg kt start menu..
taip kt ruang search "cmd"

pas korg bka cmd..
Akan kuar command prompt mcm kt ats ni. 

Tulis "ipconfig/all" dan enter...
 
Bila dh enter akan kluar senarai connection, cari hardware wireless korang (nama Modem korang), tgk gambar kt ats utk pilih yg mna betol...
 mcm apiz nye DiGi broadband...
korg kna pilih salah 1 IP or IPv4 address atau Default Gateway..

Ok skarang tekan "ping [address korang] -t" Cth ping 182.62.102.110 -t   mcm gmbar kt ats..

Bila berjaya, korang akan trima balasan mcm kt ats. Kalo x kuar mcm kt ats mksudnya x berjaya la tu..


Biarkan bnda ni jalan selama mna korang online. Kalo dh xnk tekan pangkah tu ja.

Proses nie akan buat korang akan sntiasa ada connection dgn server, akan cepatkan proses hantar & terima packet jadi website lbih cepat loading...

Tip nie utk semua jenis broadband xkira la CELCOM, MAXIS, DIGI asalkan broadband..



harap tip2 ni brguna utk korg...
apiz bru je wat....
so..
tgu la after quota apiz abis..
tgk speed dia slow ke x..
huhu

No comments:

Post a Comment