Saturday, December 3, 2011

Kajang Banjir part 2...

ketika banjir
selepas banjir

apiz sempat gak meninjau2 keadaan bandar kajang..
yg pasti..
bandar kajang sentiasa sebok walaupn lepas banjir..
deretan kereta trus menerus memasuki bandar kajang...
apiz sempat gak lihat keadaan metro kajang..
banyak kereta yg trpaksa ditarik kluar dri tmpat parking bwh tanah..
kesian gak..
apiz pn blajar automotive...
mmg ckp..
klu kereta masuk banjir ni..
baik jual je la...
xpyh nk btolkn...
so..
apiz ade la interview skit dgn akak parkson ni..
mcm ne pengalaman diorg and ape yg berlaku kt dlm metro tu?
ini la story nye..
[AWAS!! HAKCIPTA TERPELIHARA.. 2 NOVEMBER 2011]

"dikatakan, banjir tersebut brlaku secara mengejut..
pihak Plaza Metro Kajang telah membuat pengumuman kepada semua kedai dan customer mereka yang air banjir telah memasuki kawasan parking bwh tanah, ground floor dan lower ground floor..
ketika itu keadaan didalam Plaza Metro Kajang agak mencermaskan..
customer2 brlari menuju ke parking lot di bhgian bawah tanah untk menyelamatkan kenderaan masing2..
tetapi pihak  Plaza Metro Kajang telah menutup gate penghadang banjir utk mengelakkan air deras trus memasuki kawasan parking. walaubagaimana pn..
air tetap memasuki melalui celah2 gate trsebut..
disebab kan itu..
bnyk kereta yg trkandas didalam kawasan parking.
lebih menegecewakan, pengumuman yg dibuat tidak kendegaran di dalam pasaraya Parkson.
walaubagaimana pn pihak Parkson telah membuat pengumuman tetapi agak lewat sikit.
perkara tersebut telah menimbulkan kemarahan segelintir pelanggan mereka.
di bahagian LG, yg menempatkan bbrape kedai seperti Maxis, Celcom, Guardian & Giant.
dan parkson juga telah membuat Promosi Back To School di LG, bahagian Promosi tersebut bru disiap kan semalam (1 Nov) tetapi trpaksa dikemaskan semula dalam keadaan trgesa2 untuk mengelakan barang2 tersebut trkena air banjir. harini ini, parkson dan kdai2 lain trpaksa tutup lebih awal dri biasa.
pasaraya Giant pula esok (3 Nov) akan mengemas stock2 mereka, mana barangan mereka yg trkena bajir walaupn cuma plastic sahaja, tetap akan dibuang.."

mcm tu lah lebih kurang nye ape yg akak tu ckp...
sian kan diorg?











lagi berita pasal banjir di kajang..

KUALA LUMPUR – Orang ramai yang sedang membeli-belah di Plaza Metro, Kajang dan kawasan sekitarnya panik apabila banjir kilat tiba-tiba terjadi setelah hujan turun dengan lebatnya kira-kira pukul 3 petang tadi

Banyak kereta yang berada di kawasan pakir juga tidak dapat diselamatkan daripada dimasuki air yang mencurah-curah.

Air bah juga mencurah masuk ke dalam pusat membeli-belah seperti Plaza Metro, kedai dan restoran termasuk restoran makanan segera McDonald’s.

“Air mengalir laju dan kami hanya boleh melihat kereta-kereta hanyut .
” Ini ialah banjir paling buruk di sini sejak 1971,”
kata wakil rakyat Kajang, Lee Kim Sin merujuk kepada banjir yang telah membunuh 32 orang di Lembah Klang kira-kira 40 tahun lalu.

Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) juga dikatakan terpaksa memberhentikan perkhidmatannya buat sementara waktu disebabkan banjir kilat tersebut.

Kebanyakan penduduk telah meletakkan gambar dan rakaman video di laman media sosial seperti Facebook dan Twitter, memberitahu orang lain supaya tidak datang ke Kajang sehingga air banjir surut.

Sebuah video yang diletakkan di Facebook menunjukkan seorang wanita sedang berdiri di atas sebuah van menunggu dengan untuk diselamatkan daripada air yang mengalir lalu dengan laju.

Orang ramai yang berada di tingkat satu di sebuah bangunan berhampiran akhirnya menurunkan tangga ke atas van tersebut supaya wanita tadi boleh menyelamatkan diri.
















terokkan??

No comments:

Post a Comment